fredag 11 november 2016

Bullbak med olika goda fyllningar

Brukar ni se tv-programmet Hela Sverige Bakar? Det brukar jag och i förra avsnittet så bakades det ju sötebröd där jäst och sötma är viktiga ingredienser. Sötma i form av socker, sirap eller honung och det ska vara den röda kronjästen som är för söta degar. Bakar man en "vanlig" vetedeg så kan man sen fylla dem med oändliga smaker. Vanligast är ju smör, kanel och socker men den här gången gjorde jag två andra fyllningar. Jag delade degen i två delar och kavlade ut dem till stora rektanglar och bredde ut pepparkaksfyllning på den ena och kladdkakefyllning på den andra.
Recept, grunddeg Vetebröd:

50 g röd jäst
3 dl kallt vatten
2 dl kall mjölk
18,5 dl vetemjöl special
200 g rumsvarmt smör
2 dl socker
1 1/2 tsk salt
1 msk grovmalen kardemumma
1 ägg

Blanda mjölk och vatten och rör ner jästen. Blanda i resten av ingredienserna och kör i en maskin i ca. 3 minuter långsamt och öka sen till 9 minuter snabbt tills degen är elastisk och fin.
Ta upp degen och knåda den för hand och forma den rund och lägg tillbaka den i bunken. Täck med bakduk och låt jäsa i 30 minuter.

Ta upp degen och dela den i två delar, kavla ut till stora rektanglar och fyll med valfri fyllning. Vik sen degen i två lager och klipp i remsor. Snurra remsorna och lägg i bullpapper. Jäs under handduk i ca 90 minuter.

Pensla bullarna med ägg och strö på pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen i 240 grader, ca 10 minuter.

Fyllning som räcker till halva degen, pepparkaksnut:
125 gram rumstempererat smör
125 gram farinsocker
1/2 msk malen ingefära
1/2 msk kanel
1 tsk kardemumma
1 tsk malen nejlika
Fyllning som räcker till andra halvan, kladdkakefyllning:
125 g rumstempererat smör
2 dl socker
1 1/2 dl mjöl
4 msk kakao
1 msk vaniljsocker
2 ägg

Det är rätt kladdigt med denna fyllning men oj så gott det blir ;-)
 
Att avnjuta dessa bullar nybakta med ett glas kall mjölk är så fantastiskt gott!
När dessa är slut (vilket de säkert kommer att bli nu i helgen) så ska jag baka en ny sats med två andra fyllningar och då är jag sugen att testa citron/lakrits fyllning och karamell popcorn! Låter lite crazy men det är kul med lite annorlunda smaker!

Inga kommentarer: