måndag 19 oktober 2015

Använder ni hälsofarliga ljus?

När ni köper ljus, kollar ni på innehållsförteckningen vad det är för material och brinntid? Jag måste erkänna att jag har varit usel på det men det har varit pga att jag har saknat kunskapen. Men idag bestämde jag mig för att grotta ner mig i vad som skiljer ljusen åt, jag vet ju att det finns stearinljus och paraffinljus vilka jag tror är de vanligaste. Sen vet jag även att det finns ljus som är tillverkade av bivax och sojavax.

I Sverige tänder vi otroliga mängder ljus, närmare bestämt 300 miljoner värmesljus per år och många av dem just nu på hösten och vid jul. Så just därför tycker jag att det är rätt tid att lyfta fram detta.

Det har varit en stor diskussion på Facebook om Ikeas värmeljus och många och även jag har den sista tiden märkt att de blivit både mindre och har sämre brinntid, därav denna diskussion. Det har nu kommit fram att IKEA minskat parffinet i ljusen då det har uppmärksammats att paraffin är hälsofarligt. Paraffin innehåller mineralolja och fossilolja, ofta restprodukter från oljeindustrin och är inte nyttigt att andas in, allergier försämras ofta av ljus med paraffin. När paraffinet blir varmt avger det cancerogena ämnen som dessutom spär på växthuseffekten plus att ljus med paraffin är mer brandfarliga!

Stearin är förnyelsebart och kommer från restprodukter från animaliskt flott så stearin är ofarligt men på något sätt känns det ändå bättre att använda produkter som är helt "naturliga" som  sojavaxljus och Bivaxljus. De är helt naturliga och giftfria och icke cancerogena! De brinner nästan dubbelt så länge som paraffin ljus och de producerar ungefär 90% mindre sot och förutom att de är bättre mot din hälsa så är de även snälla mot vår miljö! Visst, de är dyrare men kanske värt det? Det är lite som ekologisk mat, det är värt att betala mer när man vet att det man får är bättre.

Efter att idag lärt mig detta så kommer inga paraffinljus brinna i mitt hem mer!

Så jag tänker nu tävla ut härliga, giftfria Halloweeninspirerade ljus av bivax till er från Root Candles! Vinnaren får ett stort ljuspaket bestående av två större doftljus och fyra mindre Votivljus som doftar helt underbart gott av lakrits och Pumkin Spice! Om du vill vara med och tävla så ska du:
- Skriva i en motivering här nere vilken som är din favoritdoft på ljus, eller vilken doft du är nyfiken på. Du kan se förslag på vilka dofter det finns här: http://www.rootcandles.se/dofter/
- Gilla Root Candles på Facebook.
- Dela gärna tävlingen på din egen Facebook-sida.

Tävlingen pågår parallellt med min Instagram (Niehoffs) så tävla gärna där också för dubbel vinstchans!

Vinnaren utses tisdag 27 oktober kl. 22.00.
Lycka till!


VINNAREN BLEV LINDA FRÅN ÖSMO, GRATTIS!!! 


11 kommentarer:

Towe Äng sa...

Herregud vad många spännande dofter. Jag är nyfiken på alla
Men mest för VICTORIAN FANTASY
Jag hade ingen aning om att "vanliga " ljus var så ohälsosamma.

Hoppas att jag vinner ett paket att lysa upp hösten med

hella starsprinkle sa...

oj vad svårt,det är omöjligt att bestämma sig för EN favoritdoft.
Jag älskar dofter som fyller upp hela rummet,det ger en sådan härlig känsla.
Meeeen lite extra nyfiken på pumpadoften ;)

Marie sa...Hejsan !

Har inte provat deras doftljus. Men skulle gärna vilja tittade in på sidan och Madagaskar Vanilla tycker jag låter som en härlig doft

Delar tävlingen på min FB / Vänligen Marie
https://www.facebook.com/marie.krantz.334#

Isabell Danielsson sa...

CHOKOLATNES är jag jättenyfiken på eftersom jag är en chokladälskare 😁 följer, gillar och delar såklart 👍🍀

Anonym sa...

Hej!

Oj vad svårt att välja, men jag föll för Coriander Musk som måste vara helt ljuvligt!

Här har jag delat tävlingen:
https://www.facebook.com/Paola.C.Allegrini/posts/736429236491159

Gillar deras sida på fb som Paola Allegrini!

paola.allegrini@ymail.com

Julianna Fredriksson sa...

Hej!
Är gärna med.

Tycker Winter Balsam lät intressant.
För nu när mörket har börjat krypa sig in så önskar jag mig något som ger ett fint sken, och dessutom ge en mysig känsla och harmoni. Att sitta i soffan med en filt och se skenet och känna doften från detta ljuvliga doftljus skulle göra kvällen mer än komplett.

Delar tävlingen på FB
med namn Julianna Fredriksson

Mvh Julianna
julianna@bredband2.com

Anonym sa...

Hej hej!

Oj det fanns ett gäng att välja mellan :)
Jättesvårt verkligen!! Men jag fastnade till slut för Winter Balsam för jag längtar oerhört mycket inför jul då vi kan börja pynta i vår nya lägenhet och för att få den där vinterfeelingen så skulle det vara hur myyyyyyyss som helst att inviga lägenheten med denna doften <3

Jag har gillat även på FB och håller tummarna stenhårt på vinst :)

Hälsningar Frida Elmgren
fridaelmgren@yahoo.se

Anonym sa...

Hej hej!

Oj det fanns ett gäng att välja mellan :)
Jättesvårt verkligen!! Men jag fastnade till slut för Winter Balsam för jag längtar oerhört mycket inför jul då vi kan börja pynta i vår nya lägenhet och för att få den där vinterfeelingen så skulle det vara hur myyyyyyyss som helst att inviga lägenheten med denna doften <3

Jag har gillat även på FB och håller tummarna stenhårt på vinst :)

Hälsningar Frida Elmgren
fridaelmgren@yahoo.se

Malin Svensk Björck sa...

Hej!
Cinnamon spice verkar ju alldeles underbart! Älskar doften av kanel och andra juliga dofter. Så det är jag verkligen nyfiken på. Måste ju vara perfekt nu till jul.
Gillat och delat på Facebook, Malin Svensk Björck.
Ha en fin helg!
Mvh
Malin Svensk Björck
gizmobus@hotmail.com

Daphne Alice sa...

Oj vad många goda dofter det finns, Amber Saffron låter ju bara sååå underbart! Älskar även lakrits, så den här vinsten vore ju toppen!

Delat på facebook som Daphne Alice https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1631550520445917&id=100007729547643&pnref=story

/Daphne Alice
n_octurn_a@hotmail.com

Linda w L2K sa...

Nu måste jag nästan börja byta ut alla mina ljus här hemma... Eldar massor av ljus men hade inte koll på varför man ska välja äkta stearinljus...

Jag tyckte att doften Winter balsam lät spännande! Älskar vinter och doften av gran går jag miste om då maken vägrar äkta julgran här hemma.
Eller ljuset med saffransdoft! Hur härligt låter inte det?

Har gillat och delat på fb, Linda Wahlström.