fredag 6 februari 2015

Stockholm Furniture & Light Fair - Del 1

Jag har ju gått på Stockholms Furniture & Light Fair i två dagar denna vecka, om du inte hunnit dit så har du chansen att göra det imorgon lördag! Om man gillar möbler och design så är det en bra och inspirerande mässa!

Jag startade mässan med en pressfrukost i tisdags och sen gick jag runt på olika pressvisningar som hade ordnats av olika PR byråer. Mässan bjöd även in till en "Instawalk" där bloggare fick gå tillsammans i en samlad trupp och besöka en massa montrar som hade förberett en presentation och fina goodiebags till oss. Väldigt inspirerande och roligt!


Stockholm Furinture & Light Fair har bjudit in fyra kreatörer att i mässans Trendutställning 2015/16 gestalta ett rum som man hittar både i hemmet och i offentlig miljö; hotellobbyn, lunchrummet, hemmakontoret och sovrummet. Den ska visa att den traditionella gränsen mellan hem och offentlig miljö suddas ut mer och mer.

Lunchrummet – långsam rörelse

Formgivaren Johanna Asshoffs har fått designa ett lunchrum som är ljust och enkelt med stora rena ytor som skapar ett tydligt rum och ger plats åt de små detaljerna. I utformningen använder hon sig huvudsakligen av naturmaterial och gröna växter och vackra former omfamnar den som kommer till rummet.
– I en tid när tempot runt omkring oss ökar, när våra liv snurrar runt och vi befinner oss i en utveckling som går snabbare än någonsin, behöver vi hämta energi och lugn. Lunchen är den korta stund på dagen som ger oss tillfälle att komma ner i varv, sitta ner och prata med vänner och kollegor. Jag vill att lunchrummet ska andas energi och ljus och samtidigt vara en plats som inspirerar, ger kraft och tid för kontemplation.


Sovrummet – skandinavisk maximalism
Färgexperten Dagny Thurmann-Hoelseths sovrum gestaltas i skandinavisk maximalism. Stilen präglas av ett mildare och ledigare regelverk än den skandinaviska minimalismen. Här finns en större spännvidd i användning av färger. Det är en mix av olika uttryck, dyrt och billigt med fokus på det skandinaviska – både på klassiker och på ny modern design.
– Jag vill visa flexibiliteten i skandinavisk design och den mer maximalistiska synen på inredning, färgbruk och komposition. Detta är nu på väg att få en starkare roll på marknaden, men är inte på långa vägar lika känt som den skandinaviska minimalismen. Jag vill också utforska hotellens önskan om att bli mer personliga, samtidigt som många hem strävar efter ”hotellooken” i sovrummet.


Hemmakontoret – den nya enkelheten
I tider av flexibla arbetstider och skiftande arbetsmiljöer skapar trendexperten Stefan Nilsson ett hemmakontor med fokus på avkoppling, skönhet men också på effektivitet. En av de viktigaste trenderna för 2015 handlar om ”reducerat” och ”den nya enkelheten”.
– Det trendigaste man kan göra är att arbeta två timmar för att sedan ägna resten av dagen åt att läsa en god bok, dricka te och samla energi. Men då behöver de två timmarnas arbete vara effektivt och fokuserat, säger Stefan Nilsson.
I miljön visas konkreta idéer för hur vi snabbt kan växla mellan det privata och det offentliga. Det handlar om förvaring och lösningar för att få undan eller kunna få fram saker. Allt i en miljö ska fungera både för att koppla av och för att koppla upp.


Hotellobbyn – lyx och överdåd
Lene Ostenfeldts hotellobby är i ett avspänt ställe där man kan slappna av, vänta, läsa, arbeta, njuta av en drink eller en kopp kaffe, bara vara själv eller umgås med andra – och möta nya människor.
– I min gestaltning vill jag lyfta våra skandinaviska rötter till en ny internationell nivå. Rummet ska andas lyx och överdåd och ge en varm och skön känsla. Under några år nu har den vita färgen härskat och en minimalistisk inredning var populär, men jag vill arbeta med en fingertoppskänsligt utvald färgskala. Mer färg är på intågande och jag hoppas kunna inspirera till mer mod i inredningen, menar Lene Ostenfeldt.
I takt med den teknologiska revolutionen där allt är tekniskt möjligt spelar känslan i ett hem eller på en offentlig plats en viktig roll. En snygg dekor räcker inte, inredningen har lyckats först när vi känner oss bekväma och kan interagera på ett naturligt sätt med varandra.


Fortsättning om mässan kommer i nästa inlägg!
#2015SFF
#2015SDW

Inga kommentarer: