måndag 6 februari 2017

Utställning med Eva Dahlgren och Alexander Lervik

Imorgon den 7 februari öppnar utställningen "Dit ljuset leder" på Designgalleriet i Stockholm. Det är ett spännande samarbete mellan artisten Eva Dahlgren och formgivaren Alexander Lervik. Det är Alexanders glaskonstverk som tonsatts av Eva Dahlgrens musik. En fantastisk utställning som jag verkligen kan rekommendera!

I galleriet möts man som besökare av ett mörkt universum där glaskropparna får liv genom ljus och musik. Föremålen är tillverkade av Målerås glasbruk i Småland och de specialdesignade handtuftade mattorna har tagits fram i samarbete med Ogeborg. Utställningen är öppen fram till den 28 februari.
Det första objektet består av en glaskropp inuti en annan. Det inre objektet är formad som en virvel där orden söker sig ut och runt objektet. En glasbubbla omfamnar sen helheten. På golvet ligger en svart handtufftad matta med ett tredimensionellt mönster, också i form av en virvel, som förstärker ljuseffekten genom att skapa ett skuggspel med sin tredimensionella form
Det andra objektet föreställer en vulkanisk kreation där tio stycken stenar i glas sakta rör sig upp och ned i takt med musiken. När stenarna rör sig uppåt släpps ljuset fram och lyser upp området omkring dem. Stenarna vilar på en handtufftad matta som formar en krater runt varje sten.
En vattendroppe i en sommarglittrande sjö satte formen på den här installationen. Ljudet av löv som flimrar i vinden och solens reflektioner i det djupblå vattnet. Fyra mörkblå glasfat svävar i luften med ett vågmönster likt det som skapas efter att en vattendroppe träffar vattenytan. Ljuset inuti faten rör sig i vågformation. På golvet ligger en handfutftad mörkblå matta med ett tredimensionellt mönster som ska likna vågor som tonar sig ljusare mot vågens topp.
Trumsetet är en tolkning av olika trummor, cymbaler och baskaggar som skapar en egen liten stad med sina olika former, färger och mönster. Ljuset hade tidigt en avgörande roll där visionen var att skapa ett liv av rörelse som tar sig igenom de olika objekten i takt till musiken. Färgskalan är varm och den fortsätter ned på golvet där en matta tonar ut i intet och försvinner.
Soluppgången har sitt ursprung i ljudvågens profil från musikstycket som Eva har skapat till installationen. Glasobjektet är en reversering av ljudvågen, där ljuset strömmar ut från vågens toppar. På golvet ligger en handtufftad matta som med en skuggbild av ljudvågens form illustrerar en soluppgång i en daggvåt skogsglänta.

Inga kommentarer: