Recept Lussekatter:
ca. 40 bullar
2 paket saffran
2 dl socker
2 msk vatten
50 g jäst
175 g rumsvarmt smör
1/2 tsk salt
ca 13 dl vetemjöl
ev. russin
mjöl till utbakning
1 ägg till pensling
Lägg saffranet i vattnet och rör om. Låt stå ca 30 min.
Skär smöret i tärningar.
Smula jästen och blanda med mjölk, smör, saffran samt vätskan i en maskini ca 15 minuter. Låt jäsa under bakduk i 60 minuter. Om du vill ha russin i degen så lägg dem i lite vatten eller ännu hellre i lite julmust i 30 minuter! Sila sedan.
Ta upp degen på sparsamt mjölat bakbord och knåda lätt och baka ut till lussekatter. Tryck i ev. russin.
Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar och låt jäsa under bakduk i ca 30 min.
Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen ca 8 minuter, låt svalna under bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar