lördag 19 november 2016

Ekologiskt julbak med Urtekram

Har någon mer än jag tjuvstartat på julen? För ett tag sen var jag inbjuden av Urtekram för att baka på Gondolen! Vi var ett gäng bloggare och vi delades upp i olika grupper och vi fick baka olika bakverk. Jag och Marlene bakade Lussekatter och det var jätte roligt!

Recept Lussekatter:
50 g jäst
3 dl mjölk
150 g strösocker
400 g vetemjöl

Rör ner jästen i mjölken som du värmt till 37 grader. Tillsätt socker och mjöl och rör ihop allt i en bakmaskin i ca 10 minuter. Täck bunken med en handduk och låt jäsa i ca. 30 min.
Värm 3 dl mjölk till 37 grader och dela och skrapa ur 1 vaniljstång (alt. 2 tsk vaniljpulver).
Mortla 1 1/2 g saffran med lite strösocker och rör ihop allt. Blanda därefter i 1,5 dl strösocker, 250 g rumsvarmt smör, 2 tsk salt och ca. 1 1/2 liter vetemjöl. Kör ihop allt i maskin i ca. 10 minuter. Låt sen degen jäsa i 30 minuter under handduk.
Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda lite lätt. Dela sen degen i 5 delar och sen varje del i 10 bullar, ca 50 g ska en bulle väga. Rulla varje bulle till en boll och sen till en lång korv och snurra sen ihop till en lussekatt. Lägg på en plåt och täck över med en handduk och låt jäsa i 10 minuter.
Vispa 1 ägg med 1 msk vatten och pensla på bullarna. Tryck i russin efter smak, ett tips är om russinen är lite hårda, lägg dem i lite julmust ett tag så blir de mjuka och goda.
Grädda i nedre delen av ugnen i 220 grader tills bullarna får en fin färg. Låt svalna och njut!
De andra bakade Engelsk Fruktkaka, Dulcey med rostad kokos, Clementinpanacotta med julig Crumble och Chokladfudge med kokostärningar. Efteråt hade vi värsta fikakalaset och gissa om vi njöt ;-)
 
 
Det var Urtekram som bjöd in och vi fick prova många spännande ekologiska produkter från deras sortiment! Perfekt att ladda upp skafferiet nu inför alla julbak!

Inga kommentarer: