måndag 11 januari 2016

Dessa trender gäller 2016!

Idag var jag inbjuden till Stora Trenddagen 2016 som TrendStefan (Stefan Nilsson) för femte året höll i. En dag med föreläsning och som avslutades med en härlig utställning.

Den största trenden 2014 var mattrenden, 2015 handlade allt om hälsa och träning och 2016 sägs bli teknikens år. Jag vet att många män jublar över detta men också en del av oss tjejer såklart. En annan trend som säkert passar männen är att garaget/verkstaden kan flytta in i hemmet, kanske inte bokstavligen men häng gärna lite verktyg på väggen, lägg några rostiga muttrar i en skål och ställ en rostig bensindunk i hallen.

Årets färger enligt Patone är ljusrosa och ljusblå men TrendStefan hävdar att årets färg definitivt är vitt!

Vissa trender fortsätter från 2015. En av dem är att den industriella trenden fortsätter där vikten av metaller fortfarande är stort och att inreda med kaktusar och gräs. TrendStefan har delat upp trenderna i fem olika trender och de ser ut så här:

Maskinellt:
Industritrenden fortsätter som sagt. Mycket blandade metaller, låt dina verktyg ligga framme, gamla muttrar och rostig dunkar. Färgen grått finns fortfarande överallt och tekniken blir allt starkare.


Santa Fé:
En symmetrisk och geometrisk trend med mycket färg. Gula toner och mintigt blått tillsammans med trä, hantverk och naturfärgat skinn. Odla gräs i trädgården, Salvia och pryd ditt hem med kaktusar! Dekorera och skapa stilleben med avokados, häng upp dina textilier på väggen och njut av härligt mönstrade trägolv.


Hedonism:
Eller som vi säger på ren svenska "porrtrenden". Miljöer med tunga draperier, fransar, sammet, guld, och låga möbler. Mycket av färgen rött! Lager på lager och tapeter med starka mönster. En motreaktion på den tidigare hälsotrenden där vi ska avstå från allt - nu vill vi istället njuta! Unna dig flottiga hamburgare, extra ost, vin och allt annat som får dig att må bra för stunden och glöm bort din hälsa i varje fall någon dag i veckan.


Astro
:
Framtidens trend och den ljusaste av alla trender. Science Fiction i vitt och transparens, vitt är årets färg så använd mycket vitt i olika nyanser. Nya material, nya metoder och lev för eko. Inspiration från rymdskepp och Star Wars filmer, släng fjolårets amplar och odla istället växter i terrarium. Mycket runda former i din inredning.


Makers & Fixers:
Den svåraste men också den mest relevanta av de fem trenderna. En miljöfokusera trend och en antikonsumtionstrend då vi inser att vi redan har allt vi behöver. Vi har istället en längtan efter att få vara delaktig och göra något viktigt i samhället. Återbruksgallerian i Eskilstuna är Sveriges trendigaste galleria för en sån vill vi ha i alla städer, någonstans där vi kan sopsortera, återvinna och handla.
I denna anti-trend kommer vi få se massor av "förbjudna" färgkrockar som te.x. rosa och rött eller gult och brunt.


Så, vad tycker ni om årets trender? Nu är ju detta ingen "lag" utan ni väljer ju bara ut det just ni fastnar för, kanske faller en trend dig mer i smaken eller så kombinerar du trenderna lite som du vill. Jag kommer i varje fall jobba mycket med dessa trender under mina inspirationskvällar i vår!

#storatrenddagen2016

Inga kommentarer: