torsdag 18 december 2014

Tips på bra mellis

Vad brukar ni ge era barn för mellanmål? Mina barn brukar föredra smörgås, jag brukar ofta prova med en frukt eller tugga på någon grönsak men det går inte riktigt hem.
Jag har också försökt smyga på någon grönsak på smörgåsen men den åker ofta av rätt snabbt. Det är någon gång då jag ansträngt mig lite extra och gjort mönster av brödet med hjälp av pepparkaksformar och sen skurit grönsaksfigurer som jag lyckats få dem att äta men så har man ju inte tid att göra varje gång...


Ett mellanmål bör innehålla näring och den ska vara mättande och god. En rätt komponerad smörgås är ett perfekt mellanmål. Livsmedelsverkets rekommendation är att se till att merparten av brödet är nyckelhålsmärkt, men brödet måste inte vara mörkt för att vara nyckelhålsmärkt eller för att innehålla rätt näring. Pågen är Sveriges största tillverkare av bröd och vet därför vad familjer i landet vill ha och vad som gör en bra macka.

Nu har Pågen tagit fram några enkla men näringsriktiga recept som ska rädda vardagens hektiska stunder. Karolina Sparring, expert på matlagning för barn, tipsar om vad vi som föräldrar kan ge våra barn. Hon tycker att det är viktigt att vi ska involvera våra barn i planeringen och sen även vid själva tillagningen, det ska vara kul med mat!

LingonGrova Special med skivad leverpastej och paprika
Sveriges mest sålda bröd LingonGrova finns även som nyckelhålsmärkt. Ett perfekt mellanmål där både brödet och leverpastejen bidrar med järn som är viktigt att barn får i sig.
LingongGrova special, 1 skiva
Nyckelhålsmärkt smörgåsfett, 1 tsk
Leverpastej, ca 3 tunna skivor eller 1 msk
Paprika skivat i stavar.
 

154 kcal (651 kJ)
Energifördelning: protein 15%, fett 42%, kolhyderater 43%
Med mjölk & frukt*: 235 kcal (987 kJ)
Energifördelning: protein 17%, fett 30%, kolhydrat 53%

Äntligen! Subs med färskost och skinka
Ljust, saftigt bröd med fullkorn som är lätt att ta med i farten och äta på väg till eller hem från förskolan.
Äntligen! Subs, en halv (topp och botten)
Färskost med soltorkad tomat, 1 msk
Nyckelhålsmärkt skivad skinka, ca en halv till en skiva

152 kcal (633 kJ)
Energifördelning: protein 23%, fett 27%, kolhydrat 50%
Med mjölk och frukt*: 235 kcal (980 kJ)
Energifördelning: protein 22%, fett 20%, kolhydrat 58%

Surdegsbröd Kärnsund med ost och grönsaksfigurer
Ett mjukt bröd med nyckelhålsmärkning och mycket näring. Använd en pepparkaksform för att få mackor med roliga former och utseenden.
Surdegsbröd Kärnsund, 1 skiva
Nyckelhålsmärkt smörgåsfett, 1 tsk
Nyckelhålsmärkt ost, 1 skiva

163 kcal (679 kJ)
Energifördelning: protein 26%, fett 33%, kolhyderater 41%
Med mjölk och frukt*: 242 kcal (1014 kJ)
Energifördelning: protein 24%, fett 24%, kolhyderat 52% 

*Mjölk (1 dl lättmjölk), frukt 60g (banan, apelsin och äpple)

1 kommentar:

Life of Johanna sa...

Var gärna med i dagens lucka, du hittar den här

http://lifeofjohanna.se/2014/december/lucka-18.html#comment