tisdag 11 juni 2013

Det bästa och det sämsta med Kina

Nu är vi hemma i Stockholm igen och kan andas frisk luft!!! Man uppskattar verkligen Sveriges rena land när man varit i Peking i en vecka. Där är allt så skitigt, mycket avgaser, snuskiga människor som spottar och harklar sig hela tiden utan att bry sig. Det bästa med Peking är maten och shoppingen och att det är så billigt! Om man bodde där skulle man lätt att ha råd att äta på restaurang varje dag, vi åt super god middag och drack gott för under 50 kr varje dag (för två!)


Man har också råd att åka taxi vart som helst, vi åkte i 5 timmar för 240 kr!!! Att åka ner till marknaden kostade 17 kr och då tog det ca 20 minuter. Shopping är också billigt vi handlade för inga pengar alls och kom hem med massor av kläder och skor till barnen. Det som är på bilden är bara shopping från första dagen!


Det finns ju olika kvalitéer, man kan köpa superkopior för nästan inga pengar alls, man kan köpa bra kopior för billigt och original för halva priset mot Sverige. Vi köper bara original och bra kopior där ett otränat öga inte kan se någon skillnad mot orginalet, kvalitén är den samma som originalet men det kan vara något litet som skiljer i utseendet.

Massage är också billigt och de är duktiga! Jag tog massage varje dag och det kostade 100 kr för en timmes helkroppsmassage och 60 kr för en timmes fotmassage med pedikyr. Man kunde få mycket billigare även där men då var det inte lika fräscht och rena handdukar tycker jag är mycket viktigt och är beredd att betala mer bara för att få en handduk som jag vet att ingen före mig har haft....


Sen är det ju jätte trist att man inte får använda facebook och bloggar i Kina! Jag fick skaplig abstinens kan jag säga men samtidigt rätt nyttigt för mig ;-) Alla sociala nätverkssajter är förbjudna av kommunistregimen i Kina och nu kallas de för potentiella hot mot nationens säkerhet av regimens främsta tankesmedja. Varje år spenderar den kinesiska regimen miljoner på sin "stora brandvägg" för att blockera information som man anser att det kinesiska folket inte bör exponeras för. Sådant som Taiwans oberoende, massakern på Himmelska fridens torg och förföljelsen av Falun Gong är alla förbjudna enligt de lagar som man påstår ska skydda allmänheten från våld och pornografi.

Sammanfattning av det bästa med Peking:
1) Maten
2) Shopping
3) Massage
4) Taxi

Det sämsta:
1) Luftförorening, trafik och skitigt hör ihop så det får ligga på första plats.
2) Ej tillgång till sociala medier
3) Otrevligheten mot turister
4) Toaletterna (förutom att de är nedsänkta så saknas det alltid toapapper).

3 kommentarer:

ida-maria sa...

Med svensk lön och reskassa så är det väl klart att man skulle ha råd att äta ute på restaurang varje dag. Men kinserna själva? Värt att tänka på......

Niehoff sa...

Sant! Vi turister tycker det är jätte billigt men de flesta kineser är fattiga och har knappt råd att äta något alls! Det är hemskt när man råkar komma in på någon "bakgata" och se fattigdomen!

Marie-Louise sa...

Usch de där toaletterna såg mindre roliga ut :(
Men det verkar vara ett spännande land annars... Kram