måndag 10 december 2012

Gillar du julstjärnor?

Nu blev jag sugen på att prata blommor och ska ge er en liten kort lektion på vad som gäller för julstjärnor.Pelargoner och hortensior anses av många att det är tantblommor och även julstjärnan har fått lite av den stämpeln. Men i år är julstjärnan "inne" och så rätt i de hem som vill få hög trivselfaktor. Julstjärnan finns i mängder av olika färger; röd, vit, rosa, aprikos, marmorerad samt tvåfärgad samt i många olika kvaliteter. 

Den 12 december firas Julstjärnans Dag runt om i hela Europa. Det är en dag då vi ägnar julens populära stjärna extra uppmärksamhet; en dag att ge bort en julstjärna till den vi håller kär. Det är också en fin present att ge till sig själv, en stjärna som lyser och piggar upp i vintermörkret.
Främst används julstjärnan i advent och jul som stämningshöjare, men det är fullt möjligt att behålla julstjärnan även när säsongen är över, men då främst som grön växt.
Julstjärnan tycker inte om att stå i vatten och det är bättre att jorden är lite torr än att plantan står i vatten. Törstsymptom, såsom slokande blad, botas snabbt med en liten skvätt vatten.
Att välja rätt planta är viktigt. Välj en julstjärna som inte har några synliga skador och som har ett friskt och tätt bladverk samt fina blomknoppar. Välj också en julstjärna som är ordentligt vattnad och har stått skyddad i butiken, köp aldrig plantor som säljs utomhus! När julstjärnan är betald slår du in den i papper som skydd mot drag och kyla på vägen hem eftersom plantan är mycket känslig mot kalla temperaturer.
Julstjärnor kan placeras nästan överallt i huset där du vill ha färg och liv. Tänk bara på att julstjärnor inte tycker om drag, vare sig om det är kallt eller varmt drag, som tex från ett oisolerat fönster eller ett element.
I flera av dukningarna används julstjärnan också som snittblomma. För längre hållbarhet kan du doppa snittytan på stjälken i kokande vatten eller hålla den en kort stund över en ljuslåga, så rinner inte växtsaften ut ur julstjärnans stjälkar.

Inga kommentarer: