torsdag 22 december 2016

Mina bästa godisrecept!

Vi tycker om att baka här hemma och det är något visst med att baka runt jul! Jag älskar stämningen som råder då och helt plötsligt blir även barnen mer intresserad av att vara med och man kan ägna en hel dag åt att baka olika grejer. Just en sån dag hade vi för ett tag sen! Vi bakade lussekatter, pepparkakor, julgodis och sen satte vi oss och frossade och njöt av allt det goda men självklart har vi även sparat lite i frysen som vi äter av lite då och då.
När vi bakar så använder vi oss gärna av Urtekrams produkter, gillar att de är ekologiska och bra framställda! Mitt favoritgodis är:
Lakritsfudge med flingsalt
50 g smör
3 dl grädde
3 dl strösocker
1 dl mörk sirap
2 msk  lakritspulver
1 tsk vaniljsocker
100 g mörk choklad (56 %)
Flingsalt till garnering
Gör så här:
Klä en form med kanter (24 x 17 cm) med bakplåtspapper.
Smält smöret i en kastrull med höga kanter. Tillsätt grädde, socker, sirap, lakrits och vanilj. Koka kolan på medelvärme tills den tjocknar och når 124° eller klarar kulprovet. Rör då och då i botten och håll närmare koll mot slutet. Det tar runt 30 minuter. Ta kastrullen från värmen och låt den vila några minuter. Hacka chokladen och rör ner den i kolan. Om smeten skär sig och blir grynig så vispa den slät med elvisp. Häll upp smeten i formen och toppa med flingsalt. Låt stelna (ev. över natten) och skär sedan i små rutor.
Vill du baka ett lite nyttigare julgodis? Då kan jag tipsa om ekologiska julkulor!
Aromatiska julkonfektkulor:
3 dl ekologiska torkade aprikoser
2 dl ekologiska torkade dadlar
1 dl ekologiska torkade tranbär
2 dl ekologiska valnötter
2 dl ekologiska mandlar
1 dl ekologiska hasselnötter
1 dl ekologiska pumpakärnor
1 tsk ekologisk mald kanel
1/2 tsk ekologisk mald kryddpeppar
1/2 tsk ekologisk mald kardemumma
1/2 tsk malda nejlikor
1/2 tsk ekologisk svartpeppar
Saft och skal från 1 ekologisk apelsin
En smula salt
Ekologiskt kakaopulver
Kör aprikoser, dadlar, mandlar, valnötter, tranbär, hasselnötter och pumpakärnor i en matberedare ett par minuter tills allt är finhackat. Massan ska vara så fin att man kan pressa ihop den med fingrarna. Tillsätt apelsinsaft och skal och kör det hela igen tills det är blandat och är som en fikonstång. Häll 4-5 msk kakaopulver i en stor skål. Rulla massan till kulor och vänd dem i kakaopulvret och apelsinskal. Förvara kulorna i kylskåp.

Inga kommentarer: