måndag 30 november 2015

Underbar 1:a advent

1:a advent, äntligen :-)

Som jag skrivit flera gånger förr så älskar jag julen och i morse smög jag upp först av alla och tände alla julstjärnor, ljusstakar och även den lilla granen som vi pyntat. Sen gick jag och la mig igen och låg och lyssnade på hur barnen vaknade, gick upp och förundrades över hur mysigt allt var :-)

Till frukost tände vi första adventsljuset och sen satte jag igång och bakade och började förbereda årets adventslunch som vi planerat för oss och våra vänner Annelie, Kjelle och Pontus.


Jag bakade en saffranskladdkaka som blev super god och jag använde mig av ett recept från ICA.


Jag bakade även fröknäcke som vi avnjöt till förrätt tillsammans med Fjällbrynts nya julost och Lingonglögg från ICA.


Till varmrätt gjorde jag potatis/rotfruktsgratäng med mycket riven parmesan ovanpå, tyvärr har jag bara en bild innan jag satte in den i ugnen...


Sen lyxade vi med Lammrostbiff från Wales som vi först brynde på och sen tillredde klart i ugnen. Alltså jag måste verkligen rekommendera Walesiskt lamm! Det är verkligen förstaklassiskt och man är garanterad att lammen är uppfödda på allra bästa sätt och förberedda i godkända slakthus och att varje enskilt djur är helt spårbart! Så himla gott! Vi gjorde en god citronsås som passade bra till.
godkända slakthus och att varje enskilt djur är helt spårbart - See more at: http://welshlamb.eu/pgi#sthash.50gSXRa1.dpuf
I Wales finns vidsträckta betesmarker, grönt frodiga och naturligt bevattnade av otaliga bäckar och floder. Rena himmelriket om du är ett lamm.
Och tack vare den varierande terrängen - betesmarker i låglandet som sträcker sig fram till havet och det dramatiska höglandet med kullar, beklädda med doftande ljung – är lammsäsongen för uppfödare lång. Det varmare låglandet producerar sitt lammkött först och det hårdare höglandet producerar sitt sist. Som om det vore uttänkt av en listig lammuppfödare. Men just för att det inte är det, för att lammen lever på ett naturligt sätt i samklang med naturen så har EU belönat det walesiska lammköttet med den eftertraktade statusen PGI (Protected Geographical Indication). Det innebär att walesiskt lamm lirar i samma fina liga som andra produkter med skyddat namn - t ex parmaskinka och champagne. När du väl har provsmakat så förstår du varför.
- See more at: http://welshlamb.eu/#sthash.lOI0H5dH.dpuf
Det finns egentligen inga hemligheter eller hokus pokus bakom bra lammkött. Allt som behövs är ren luft, sött källvatten, färskt gräs och doftande ljung. Men att få till allt på en gång är det nästan bara Wales som klarar av. Och det är därför som EU har belönat det walesiska lammköttet med den eftertraktade statusen PGI (Protected Geographical Indication). Det innebär att walesiskt lamm lirar i samma fina liga som andra produkter med skyddat namn - t ex parmaskinka och champagne. - See more at: http://welshlamb.eu/pgi#sthash.50gSXRa1.dpuf
I Wales finns vidsträckta betesmarker, grönt frodiga och naturligt bevattnade av otaliga bäckar och floder. Rena himmelriket om du är ett lamm.
Och tack vare den varierande terrängen - betesmarker i låglandet som sträcker sig fram till havet och det dramatiska höglandet med kullar, beklädda med doftande ljung – är lammsäsongen för uppfödare lång. Det varmare låglandet producerar sitt lammkött först och det hårdare höglandet producerar sitt sist. Som om det vore uttänkt av en listig lammuppfödare. Men just för att det inte är det, för att lammen lever på ett naturligt sätt i samklang med naturen så har EU belönat det walesiska lammköttet med den eftertraktade statusen PGI (Protected Geographical Indication). Det innebär att walesiskt lamm lirar i samma fina liga som andra produkter med skyddat namn - t ex parmaskinka och champagne. När du väl har provsmakat så förstår du varför.
- See more at: http://welshlamb.eu/#sthash.lOI0H5dH.dpuf
I Wales finns vidsträckta betesmarker, grönt frodiga och naturligt bevattnade av otaliga bäckar och floder. Rena himmelriket om du är ett lamm.
Och tack vare den varierande terrängen - betesmarker i låglandet som sträcker sig fram till havet och det dramatiska höglandet med kullar, beklädda med doftande ljung – är lammsäsongen för uppfödare lång. Det varmare låglandet producerar sitt lammkött först och det hårdare höglandet producerar sitt sist. Som om det vore uttänkt av en listig lammuppfödare. Men just för att det inte är det, för att lammen lever på ett naturligt sätt i samklang med naturen så har EU belönat det walesiska lammköttet med den eftertraktade statusen PGI (Protected Geographical Indication). Det innebär att walesiskt lamm lirar i samma fina liga som andra produkter med skyddat namn - t ex parmaskinka och champagne. När du väl har provsmakat så förstår du varför.
- See more at: http://welshlamb.eu/#sthash.lOI0H5dH.dpuf


Till efterrätt åt vi saffranskladdkakan och provade Zoégas nya julkaffe. Ett gott kaffe med smak av björnbär och mjuk nougat med inslag av solmogen blodapelsin. Det är Zoégas 27:e upplaga av julkaffe och innehåller bland annat bönor från deras hållbarhetsprojekt i Kenya, vilket fokuserar på kvinnliga kaffeodlare och ungdomar för att säkra kaffets framtid.


Vi hade en underbar lunch tillsammans och fick därmed en underbar start på Advent. Hoppas ni också haft en mysigt dag!!!

Inga kommentarer: