söndag 14 juni 2015

Imorgon kör vi en köttfri dag!

Försäljningen av vegetariska produkter i frysta kategorin har ökat markant den senaste tiden. Quorn försöker inspirera fler att välja köttfria alternativ eftersom det är bra för både hälsa och miljö att välja bort kött då och då. Quorn stöttar ett projekt som heter World Meat Free Day som syftar just till att inspirera fler människor till köttfria alternativ. Projektet har räknat ut att om 10 miljoner människor skulle ha EN köttfri dag skulle:
- Koldioxidutsläpp motsvarande 2 438 varv runt jorden med bil sparas.
- 23 kvadratkilometer landareal sparas
- 13 miljoner ton vatten sparas
- 885 miljoner färre kalorier konsumeras


Imorgon den 15 juni är det World Meat Free Day så då ska vi alla försöka att välja ett köttfritt alternativ för att värna om jordens framtid. Det krävs uppskattningsvis 15 000 liter vatten för att producera 1 kg nötkött. Detta kan jämföras med 2 500 liter att producera 1 kg ris. Så om just du väljer en köttfri dag imorgon så sparas drygt 2 kvadratmeter land då nästan en fjärdedel av jordens yta upptas av nötkreatur.

För att inspirera fler att välja köttfria alternativ så bjöd Quorn in oss bloggare till en Burger Bonanza där tre personer med olika relationer till vegetariskt fick i uppgift att skapa varsin rätt med Quorns nya burgare.

  
Nicke Borg - Nickes Backyard Burger:
Sångaren och låtskrivaren Nicke Borg ser både hälsa och miljö som starka skäl att äta mindre kött. Så han har skapat en hamburgare som innehåller hans egna favoritsmaker med bluecheese-dressing och saltgurka.


Mange Schmidt - Manges Big Quorner:
Mange är besatt av hamburgare och har skrivit boken "Street Food - introduktion". Hans cheeseburgare har kallats världens bästa. Manges Big Quorner är en matig dubbelburgare med klassisk dressing och grönsaker.


Eleonora "Pytte" von Essen - Eleonoras Flexitarian Fiesta:
Eleonora är receptkreatör, matstylist och driver Pyttes matblogg. Hon har ett starkt intresse för köttfria enkla rätter med guldkant. Hennes hamburgare blev min solklara favorit då den serverades i tortillabröd med salsa, guacemole, pankofriterad lök och grönsakstrassel samt rostad jalapenosmajonäs. MUMS!


Det var tre goda hamburgare vi blev bjudna på och gissa om vi var mätta när vi gick därifrån!

Eftersom Eleonoras blev min favorit så kommer här receptet till den:

4 Quorn burgare
4 stora tortillabröd
1 msk olivolja
Salladsblad
Mango och gurksalsa
Guacemole
Pankofriterad lök

Stek burgarna enligt anvisningar på förpackning. Stek bröden lätt på båda sidor i lite olivolja. Vik en ficka i bröden och lägg i sallad och nystekta burgare. Ös på med salsa och guacemole och toppa med två pankofriterade lökringar. 

Till servering:
Palsternacks- och morotstrassel & rostade jalapenomajonäs.

Recept Guacemole:
3 avokado, delade, urkärnade och skalade.
1 vitlöksklyfta, skalad och fint riven
1 lime, saften.

Recept Mango- och gurksalsa:
Liten skalad, urkärnad och fint tärnad mango
15 cm skalad, urkärnad och fint tärnad gurka
1 liten röd chili, urkärnad och hackad
1 liten röd lök, finhackad
1 msk olivolja
1 lime, saften
1 kruka koriander, plockad och grovt hackad.
Salt & peppar

Recept Morots- och palsternackstrassel:
2 stora morötter
2 stora palsternackor
1 liter olja till fritering, tex raps
Skala rotfrukterna och strimla dem på längden. Hetta upp oljan till 150 grader och fritera strimlorna i omgångar tills de blir frasiga. Låt rinna av på hushållspapper och salta lätt.

Rostad jalapenomajonäs
2 jalapenos
1 dl majonäs
1/2 lime, saft
Dela jalapenos på längden och kärna ur dem och lägg dem med snittytan ned på en folieklädd plåt. Grilla tills de svartnat. Lägg dem i en skål, täck med plast och dra av skinnet när de svalnat. Finhacka och blanda med övriga ingredienser. Smaka av med salt och peppar.

Pankofriterad lök:
1 gul lök, skivad i 1/2 cm breda skivor
2 dl mjölk
2 dl mjöl
1 vispat ägg
2 dl pankoströbröd
Separera lökskivorna till ringar, ca 20 st
Låt dem dra i mjölk i ett par timmar och låt rinna av.
Vänd dem först i mjöl, sedan i ägg och sist i panko.
Fritera i olja i någon minut tills de är gyllene och frasiga. Låt rinna av på hushållspapper och salta lätt.


Jag blev väldigt inspirerad av detta event och sen dess kör vi mycket Quorn hemma och det händer nästan aldrig att barnen eller Jocke märker någon skillnad på Quorn och vanligt kött. Så testa ni också och varför inte redan imorgon på den köttfria dagen?
Kram!

Inga kommentarer: