lördag 12 november 2011

När alla vännerna gått hem...

Nu har alla åkt hem och kvar är bara mängder av disk, det blir en del disk efter att 10 personer har ätit en 3 rätters middag och druckit en massa gott. Men kvällen har varit super trevlig och glasen är tömda!



Till fördrink blev det hemmagjord Havtornsglögg från Piteå men vit rom, så himla gott!

Förrätt:
Jordärtskockssoppa med parmaflarn och äkta champagne

(8 personer)

1 påse med jordärtskockor (300 gr)
3 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 grönsaksbuljong
1 msk torrt vitt vin
1/2 liter mjölk
3 dl grädde
1/2 - 1 tsk cayennepeppar
Salt & peppar
Ärtskott/Solrosskott
Krutonger
Creme fraiche
Parmaskinka

Skala och hacka jordärtskockor och löken i grova bitar. Lägg dem i en kastrull med en klick smör och fräs dem tills de fått en gyllenbrun färg. Häll i mjölk, låt koka tills jordärtskokan mjuknat. Dra av kastrullen, mixa till en len soppa. Häll i resterande produkter, värm sedan upp soppan igen. Servera den ljummen med parmasnacks, krutonger, en klick creme fraiche och ärtskott. Gärna med ett glas champagne eller mousserande vin....

Parmasnacks.
10-12 skivor parmaskinka
Sätt på ugnen på 200 grader. Lägg parmaskinkan på en form med bakplåtspapper. Ställ in mitt i ugnen i 200 grader i ca 10 minuter. Låt kallna lite.



Varmrätt:
Lax med sherrysås och ett glas chardonnay
(8 personer)

8 laxbitar av en filé eller portionsförpackning
2 burkar creme fraiche
1 msk majonäs
1-2 burkar med kräftstjärtar
Dill
Salt & peppar

Tvätta av laxen och torka av den med lite papper. Lägg fileérna i en ugnsform smord med rapsolja. Skär en skåra i laxen. Blanda creme fraiche, majonäs, kräftstjärtar, salt och peppar i en bunke. Häll fyllningen i skåran du gjorde på laxen. Ställ in mitt i ugnen, 175-200 grader i ca 20 minuter. Kolla laxen så den ej blir "över-färdig".

Sherrysås.
6 dl grädde
2 fiskbuljonstärningar
1/2-1 msk torr sherry
1 1/2 -2 dl creme fraiche
Salt & Peppar
Rumstempererat smör
Vetemjöl

Blanda grädde, buljongtärningar, sherry och creme fraiche i en kastrull. Låt koka upp. Smaka av med salt och peppar. Blanda smör och mjöl, lägg i såsen lite åt gången tills du tycker att den är tillräcklig tjock!

Dessert:
Vit chokladpannacotta med limemarinerade bär och ett glas avec.

Pannacotta:

Marinerade bär

Hallonpuré

  1. Lägg gelatinbladet i kallt vatten, ca 5 minuter. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur den. Hacka chokladen i mindre bitar.
  2. Koka upp grädde, mjölk och vaniljstången med frön. Ta kastrullen från plattan. Ta upp vaniljstången. Lägg i gelatinbladet och chokladen. Låt det smälta under omrörning.
  3. Häll upp blandningen i portionsglas. Låt dem stå kallt i ca 4 timmar.
  4. Skär ev. bären i mindre bitar. Lägg den i en skål och strö över socker och rivet limeskal.
  5. Mixa hallonen och passera dem genom en sil.
  6. Garnera pannacottan med bär och servera hallonpurén till.

1 kommentar:

Anonym sa...

Vilken läcker meny. Du är så duktig!!