Till fördrink blev det hemmagjord Havtornsglögg från Piteå men vit rom, så himla gott!
Jordärtskockssoppa med parmaflarn och äkta champagne
(8 personer)
1 påse med jordärtskockor (300 gr)
3 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 grönsaksbuljong
1 msk torrt vitt vin
1/2 liter mjölk
3 dl grädde
1/2 - 1 tsk cayennepeppar
Salt & peppar
Ärtskott/Solrosskott
Krutonger
Creme fraiche
Parmaskinka
Skala och hacka jordärtskockor och löken i grova bitar. Lägg dem i en kastrull med en klick smör och fräs dem tills de fått en gyllenbrun färg. Häll i mjölk, låt koka tills jordärtskokan mjuknat. Dra av kastrullen, mixa till en len soppa. Häll i resterande produkter, värm sedan upp soppan igen. Servera den ljummen med parmasnacks, krutonger, en klick creme fraiche och ärtskott. Gärna med ett glas champagne eller mousserande vin....
Parmasnacks.
10-12 skivor parmaskinka
Sätt på ugnen på 200 grader. Lägg parmaskinkan på en form med bakplåtspapper. Ställ in mitt i ugnen i 200 grader i ca 10 minuter. Låt kallna lite.
Varmrätt:
Lax med sherrysås och ett glas chardonnay
(8 personer)
8 laxbitar av en filé eller portionsförpackning
2 burkar creme fraiche
1 msk majonäs
1-2 burkar med kräftstjärtar
Dill
Salt & peppar
Tvätta av laxen och torka av den med lite papper. Lägg fileérna i en ugnsform smord med rapsolja. Skär en skåra i laxen. Blanda creme fraiche, majonäs, kräftstjärtar, salt och peppar i en bunke. Häll fyllningen i skåran du gjorde på laxen. Ställ in mitt i ugnen, 175-200 grader i ca 20 minuter. Kolla laxen så den ej blir "över-färdig".
Sherrysås.
6 dl grädde
2 fiskbuljonstärningar
1/2-1 msk torr sherry
1 1/2 -2 dl creme fraiche
Salt & Peppar
Rumstempererat smör
Vetemjöl
Blanda grädde, buljongtärningar, sherry och creme fraiche i en kastrull. Låt koka upp. Smaka av med salt och peppar. Blanda smör och mjöl, lägg i såsen lite åt gången tills du tycker att den är tillräcklig tjock!
Dessert:
Vit chokladpannacotta med limemarinerade bär och ett glas avec.
Pannacotta:
- 1 gelatinblad
- 1/2 vaniljstång
- 100 g vit choklad
- 2 dl vispgrädde
- 2 msk mjölk
Marinerade bär
- 4 dl bär t ex jordgubbar, hallon, björnbär
- 2 1/2 tsk strösocker
- 1 lime
Hallonpuré
- 250 g hallon
- Lägg gelatinbladet i kallt vatten, ca 5 minuter. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur den. Hacka chokladen i mindre bitar.
- Koka upp grädde, mjölk och vaniljstången med frön. Ta kastrullen från plattan. Ta upp vaniljstången. Lägg i gelatinbladet och chokladen. Låt det smälta under omrörning.
- Häll upp blandningen i portionsglas. Låt dem stå kallt i ca 4 timmar.
- Skär ev. bären i mindre bitar. Lägg den i en skål och strö över socker och rivet limeskal.
- Mixa hallonen och passera dem genom en sil.
- Garnera pannacottan med bär och servera hallonpurén till.
1 kommentar:
Vilken läcker meny. Du är så duktig!!
Skicka en kommentar