50 g röd jäst
3 dl kallt vatten
2 dl kall mjölk
18,5 dl vetemjöl special
200 g rumsvarmt smör
2 dl socker
1 1/2 tsk salt
1 msk grovmalen kardemumma
1 ägg
Blanda mjölk och vatten och rör ner jästen. Blanda i resten av ingredienserna och kör i en maskin i ca. 3 minuter långsamt och öka sen till 9 minuter snabbt tills degen är elastisk och fin.
Ta upp degen och knåda den för hand och forma den rund och lägg tillbaka den i bunken. Täck med bakduk och låt jäsa i 30 minuter.
Ta upp degen och dela den i två delar, kavla ut till stora rektanglar och fyll med valfri fyllning. Vik sen degen i två lager och klipp i remsor. Snurra remsorna och lägg i bullpapper. Jäs under handduk i ca 90 minuter.
Pensla bullarna med ägg och strö på pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen i 240 grader, ca 10 minuter.
Fyllning som räcker till halva degen, pepparkaksnut:
125 gram rumstempererat smör
125 gram farinsocker
1/2 msk malen ingefära
1/2 msk kanel
1 tsk kardemumma
1 tsk malen nejlika
Fyllning som räcker till andra halvan, kladdkakefyllning:
125 g rumstempererat smör
2 dl socker
1 1/2 dl mjöl
4 msk kakao
1 msk vaniljsocker
2 ägg
Det är rätt kladdigt med denna fyllning men oj så gott det blir ;-)
Att avnjuta dessa bullar nybakta med ett glas kall mjölk är så fantastiskt gott!
När dessa är slut (vilket de säkert kommer att bli nu i helgen) så ska jag baka en ny sats med två andra fyllningar och då är jag sugen att testa citron/lakrits fyllning och karamell popcorn! Låter lite crazy men det är kul med lite annorlunda smaker!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar