torsdag 1 september 2016

Power Fruits - Bärets magiska krafter

Jag älskar den svenska sommaren just för att man bara runt husknuten kan ha massa härliga bär som växer vilt. Uppe i Hälsingland har vi blåbär, lingon, svartvinbär, rödvinbär, jordgubbar, hallon och smultron bara runt husknuten och vi försöker oftast spara och frysa ner bären så att vi även kan njuta av dem resten av året.

Bär innehåller en stor mängd vitaminer, antioxidanter och mineraler och mycket få kalorier. De gör oss friskare och påverkar vår hälsa positivt. Ett tips är att om du inte äter svenska bär, se till att de kommer från certifierade plantager där tillväxtprocessen styrs så att du får en bra kvalitet på din bär.

Jag var inbjuden förra veckan att lyssna på Förbundet Polska Fruktodlare som i samarbete med EU för en marknadskampanj med titeln "Enastående egenskaper hos vanliga frukter". Denna kampanj genomförs på fem europeiska marknader, Polen, Österrike, Sverige, Finland och Tjeckien. Syftet är att öka kunskapen om egenskaperna hos europeiska bär och öka medvetenheten om högkvalitativa bär. Om du tycker att detta låter intressant så kan du läsa mer om detta på www.power-fruits.euÄven hälsogurun Fredrik Paulún var på plats och pratade mycket om bärets hälsosamma effekter. Att de har cancerhämmande effekter, bra mot hjärtat, starkt antiinflammatoriskt och bra mot hjärnan! Det har även kommit fram att svarta vinbär är bra mot ålderstecken som stelhet, synnedsättning, demens, hjärt-kärlsjukdomar, rynkor, åldersfläckar och högt blodtryck. Så en näve bär om dagen skulle nog vi alla behöva och de är ju väldigt goda att äta som de är eller så äter du dem med din yoghurt, gröt eller gör en god smoothie. Bär kan även användas i matlagning och självklart i desserter!

Inga kommentarer: