lördag 29 november 2014

Det är skillnad på kanel och kanel!

Urtekram bjöd in mig till en lyxig ekologisk frukost på Fotografiska för ett tag sen och Fotografiskas kock Paul Svensson tillagade frukosten. Förutom god skinka, avokado och pocherat ägg fick vi en morgondrink med smak av pumpa och chili, rågmacka med sotad lax och ramslök, knäckebröd med frön och lakrits, kyld gröt med pärlkorn och päronkompott och mullbär och amerikanska dinkelpannkakor med blåbärssirap. Allt smälte i munnen och jag skulle gärna vilja få sån frukost serverad varje morgon!


Danska Urtekram har tillverkat ekologiska livsmedel i mer än 40 år och finns på den svenska marknaden sedan ett par år. De använder inga kemiska bekämpningsmedel, ingen konstgjord gödning, utger ingen stress för växten/plantan och kryddorna förvaras i heltäckta svarta burkar. Detta medför att det blir högre smakintensitet och högre arom.

Urtekram presenterade en ny eko-barometer. Den visar att 8 av 10 svenskar har köpt ekologisk mat det senaste senaste halvåret. Hela 94 procent är oroliga för hur icke-ekologisk mat påverkar miljön och 88 procent för hur den påverkar hälsan. Mest ekologisk mat köper studenter.

Sen hade de även kryddskola där vi bl.a. fick veta att det är skillnad på kanel och kanel. Lagom till jul kommer Urtekram med nyheten ekologisk Ceylonkanel. Ceylonkanel kallas också äkta kanel och har en mild rund sötma och ljus färg. Smaken skiljer sig mycket från kassiakanelen, den dominerande kanelsorten i Sverige som ofta säljs som "kanel" utan förklaring kring ursprung eller sort.


Så gör en kanelprovning till julgröten i år där ni testar både äkta kanel och kassiakanel för att känna skillnaden. Urtekram finns att köpa på de flesta Coop-butiker i landet men fler och fler av de andra kedjorna har också börjat köpa in dem.

Ska avsluta med ett recept som jag fick av Paul Svensson på hans goda Dinkelpannkakor, ska testa dem när jag får möjlighet och om ni hinner testa innan mig så får ni gärna skriva och berätta vad ni tyckte!

Amerikanska Dinkelpannkakor med blåbärssirap

2,5 dl Urtekram siktat dinkelmjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1 msk socker
1 ägg
2,5 dl mjölk
2 msk smör

Blanda torra ingredienser för sig och ägg, mjölk och smält smör för sig. Rör ihop försiktigt. Stek pannkakorna i lite rapsolja och servera med Urtekram blåbärssirap.

Inga kommentarer: